Garantörernas bästa grillmarinader

Garantörernas uppdrag vecka 20 var att avslöja sin favoritmarinad. Här får ni deras bästa tips.

Lindas gudomliga grillsås:

2 dl chilisås
1/2 dl finhackad gul lök
3 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
1 tsk Worchestershiresås
1 tsk Dijonsenap
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk färskpressad citron

Rör ihop alla ingredienser och låt stå någon timme i kylen.

Lisas grillrub
4 delar grillkrydda
1 del paprikapulver
1 del aromat

Passar till karré, mycket krydda på varje bit.

Catharinas marinad
Lika delar majsolja och soja smaksatt med färsk riven ingefära
Pressade vitlöksklyfto,
Sesamolja och thaichilisås.

Passar perfekt till marinerad kyckling eller kalkon på grillspett.

Lilis favoritmarinad till kyckling
1 stor gul lök
1 citron
3 matskedar olivolja
0.5 gram saffran
½ dl vatten
salt, peppar
700 gram kyklingbröst eller lårfilé

Gör så här:
Dela kyklingenfilen i bitar. Koka vattnet och rör saffran i heta vattnet tills det löser sig. Hacka löken fint. Pressa saften av citronen.
Blanda ingredienserna i marinaden väl och marinera kycklingen i minst två timmar i burk med lock.

Jag brukar låta kycklingen i marinaden stå i kylskåpet över natten och vänder kycklingen då och då för att det ska blandas väl. Trä upp kycklingfiléerna på blötlagda träspett. Grilla och servera med ris med saffran, och som sås kan man äta tsatsiki gjord på yoghurt, gurka, vitlök, hackad färsk eller torkad mynta.

Magnus marinad till fisk
Blanda 2 msk matolja med 2 hackade och urkärnade chilifrukter, skalet och saften av en lime. Blanda med 1-2 msk fisksås. Marinera fisken (gärna lax) och låt stå i 2-3 timmar innan grillning.

Gunnels marinad
1/2 dl socker
1/2 dl wiskey
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl finhackad salladslök
1/ 2 dl ekologisk senap Garant
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Sörens marinad
Rapsolja
Soja
Grovmald svartpeppar
Krossad rosépeppar
Mycket vitlök
Nån örtkrydda, t ex timjan eller salvia

Elins marinadtips 

Till kyckling brukar jag använda olivolja, salt och peppar för att sedan rulla kycklingbitarna i massor med torkad rosmarin och vitlök. En annan klassiker är att låta köttet ligga i citron och och sedan pensla med olja och krydda med salt och peppar. Ett bra tips om man ska grilla kött som har varit fruset är att låta köttet tina upp i marinaden så att det verkligen drar till sig alla smaker.


Stefans köttmarinad
Olivolja
Balsamvinäger
Sweet chili sauce
Vitlökspeppar
Salt
Färsk timjan (finhackad)
Färsk oregano (finhackad)
Färsk rosmarin (finhackad)
Pressad vitlök

Jans marinad
Vår enkla marinad innehåller olivolja, soja, pressad vitlök, lite honung och piffiallkrydda. Man kan byta piffiallkryddan mot salt och peppar.